AMSTERDAM - In Finland wordt een camera getest die meerdere verkeersovertredingen tegelijk kan opmerken, meldden Britse media gisteren. De ASSET kan bestuurders op vijf verschillende manieren in de gaten houden.

Het ‘Advanced Safety and Support for Essential Transport’-systeem (ASSET) is gesubsidieerd door de Europese Unie voor een bedrag van omgerekend meer dan acht miljoen euro.

De geavanceerde snelheidscamera, waarvan de functies worden uitgelegd op afbeeldingen, moet voor meer veiligheid in het verkeer zorgen.

De ASSET kan naast het meten van de snelheid ook bestuurders met een 3D-camera fotograferen tot op een afstand van 45 meter.

Handsfree

Op deze manier kan bekeken worden of de bestuurder een gordel draagt of niet handsfree belt. Via GPS worden alle genomen foto’s naar een centrale database verstuurd.

Foto’s die niets met overtredingen hebben te maken worden na dertig dagen vernietigd.

Op de ASSET zit ook een camera die kentekens herkent. Hiermee kan de politie nagaan of de bestuurder een autoverzekering heeft of wegenbelasting betaalt. Verder kan het systeem in de gaten houden welke auto’s bumperkleven.

2013

Voor de verkeersveiligheid is het systeem daarnaast in staat om via een warmtemeter de bandenspanning van vrachtwagens te controleren. Zo kunnen voertuigen met defecte banden preventief van de weg gehaald worden.

Het systeem wordt in Finland getest op een aanhangwagen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ASSET op een politiewagen moet passen.

De tests lopen tot december 2011. Naar verwachting zijn de eerste ASSET’s in 2013 op de Europese wegen in te zetten. De systemen kosten ongeveer 57.000 euro per stuk.