Het marktonderzoeksbureau J.D. Power vindt dat de elektrische auto overhyped is en denkt dat de verkopen zullen tegenvallen.

Uit een voorspelling van het onderzoeksbureau J.D. Power and associates blijkt dat in 2020 maar 7,3 procent van de wereldwijde autoverkopen bestaat uit hybride en elektrische auto’s.

Dat betekent dat van de verwachte verkoop van 70,9 miljoen auto’s, 5,2 miljoen stuks een ‘groene’ aandrijving hebben. Dat is flink minder dan de verwachting van bijvoorbeeld Renault-Nissan-baas Carlos Ghosn die denkt het tegen die tijd tien procent zal zijn.

Dat meldt persbureau Bloomberg.

Groene auto's

In 2010 bestaat 2,2 procent van de wereldwijde verkoop uit groene auto’s. Dat komt overeen met een aantal van 954.500 stuks. “De consumenten zijn degenen die bepalen of dit soort auto’s succesvol wordt,” aldus het Amerikaanse J.D. Power.

“Tenzij er grote veranderingen komen bij wetgeving, zoals kortingen op belastingen en strengere eisen aan brandstofverbruik, zien we nog geen massale acceptatie van de groene auto’s die er het komende decennium op de markt komen.”

Fiscaal gestimuleerd

Bij ons worden dergelijke auto’s fiscaal gestimuleerd en ook in bijvoorbeeld Amerika ligt 11 miljard dollar klaar aan hulp voor merken en toeleveranciers die het mogelijk maken dat er hybrides en elektrische auto’s op de markt komen.

Volgens J.D. Power kan het percentage van 7,3 procent groeien als China de elektrische auto’s en hybrides agressiever in de markt zet.

“Hybrides en elektrische auto’s worden op het moment gekocht door mensen die ouder, hoger opgeleid en rijker zijn dan het gemiddelde publiek. Veel consumenten zijn betrokken bij het milieu, maar haken af als ze zien hoe veel duuder een ‘groene’ auto is, dan een regulier exemplaar.”

Tot slot blijkt uit onderzoek van J.D. Power dat de consumenten nog problemen hebben met het uiterlijk, de betrouwbaarheid, het vermogen, de prestaties, de actieradius en de laadtijd van hybrides en elektrische auto’s.