‘Volkswagen Polo R komt waarschijnlijk toch’

Het zag er lang naar uit dat er geen model boven de Polo GTI zou komen, maar de productplanners van Volkswagen zijn van gedachten veranderd. Als het een beetje meezit, komt de hete Polo toch.

Dat meldt Autocar, dat zich baseert op gesprekken met insiders van Volkswagen. De reden dat Volkswagen nu toch het licht op oranje heeft, is de komst van de Audi S1.

Voor een krachtiger variant van de Polo vindt Volkswagen vierwielaandrijving een vereiste, en het toekomstige topmodel van de A1-reeks verdeelt de kracht over de vier wielen. Zodoende kan Volkswagen voor de Polo, die op hetzelfde platform staat, ook vierwielaandrijving gebruiken.

Wat voor motorisering de Polo R krijgt, is nog onduidelijk. Er is een grens aan het vermogen dat de 1,4-liter Twincharge motor uit de Polo GTI (foto's 1 en 2) kan leveren, dus er is kans dat Volkswagen voor meer dan 200 pk uitwijkt naar een motor met een grotere cilinderinhoud.

De 2,0-liter TSI zou een optie kunnen zijn, al is het even afwachten of die motor wel pas in een auto uit het B-segment.

CrossPolo

Behalve de Audi S1 en de Volkswagen Polo R kan ook de volgende generatie CrossPolo (foto 3) het vierwielaangedreven platform gebruiken.

Zodoende kan de Volkswagen Groep toch behoorlijke aantallen maken met vierwielaangedreven modellen in het B-segment, een vereiste voor de directie om het licht op groen te zetten. Wanneer

Oorspronkelijk zou de Audi A1 1.4 TFSI 185 pk de naam Audi S1 krijgen. Vlak voor de Autosalon van Parijs besloot de directie toch niet voor die naam te kiezen, omdat S-modellen traditioneel vierwielaandrijving horen te hebben.

Lees meer over:
Tip de redactie