Nieuwe Saab 93 start in oktober 2012

Veel concreter kunnen we het niet maken: de productie van de helemaal nieuwe Saab 93 start in oktober 2012.

In Trollhättan start in oktober 2012 de productie van de nieuwe Saab 9-3. Op de Autosalon van Parijs in dat jaar, die rond de zelfde tijd wordt gehouden, wordt de auto voor het eerst aan het publiek getoond. Dat weet het doorgaans goed geïnformeerde Engelse Autocar te melden.

Ontwerper Jason Castriota meldt dat de styling van de auto al zo goed als gedaan is. Alleen sommige details, zoals de vorm van de koplampen, moet nog worden bepaald. In elk geval zal de 200 pk sterke 1,6-liter turbo, die we kennen uit de Mini Countryman, zijn opwachting maken in de nieuwe Saab, die 4,70 meter lang is en iets breder dan het huidige model. De leverancier van de dieselmotoren van de nieuwe generatie Saabs wordt over enige tijd aangekondigd.

4WD

De nieuwe 9-3 (bij de volgende generatie vervalt het streepje tussen de negen en de drie) wordt leverbaar met voorwiel- en vierwielaandrijving. Het huidige XWD-systeem van Haldex wordt aan de kant gezet ten gunste van een vierwielaandrijvingssysteem van American Axle.

Daarbij worden de achterwielen aangedreven door een elektromotor met 1 kWh accu als daar tractie wordt gevraagd. Als het goed is, is de 9-3 met vierwielaandrijving met dit systeem tien procent zuiniger dan een huidige 9-3 met voorwielaandrijving.

Op het moment is zeker dan de hatchback en de cabriolet er zeker gaan komen. Het groene licht voor de sedan en de stationwagen moet nog komen. Als het 93-programma compleet is, moeten jaarlijks 80.000 exemplaren worden geproduceerd.

Tip de redactie