Mercedes-Benz gaat door met DiesOtto

Door alle hybrides en elektrische auto’s zou je bijna vergeten dat Mercedes-Benz ook nog de DiesOtto-motor heeft liggen. Het merk zelf is het unieke stukje techniek niet vergeten en is nog steeds van plan om een auto met deze motor op de markt te brengen.

Dat heeft Mercedes-Benz tegenover What Car bevestigd. Herbert Kohler, vice-president toekomstige mobiliteit bij Daimler: “Niemand gelooft ons, maar de DiesOtto-motor komt er. Binnen vijf jaar. We hebben drie van de vijf hobbels genomen. De motor ligt op de testbank en er rijden prototypes met dit type motor rond. ”

De eerste auto met een DiesOtto motor wordt waarschijnlijk de S-klasse. Ook de E-klasse is een kandidaat voor het blok. Aan kleinere auto’s als de nieuwe A- en B-klasse gaat de DiesOtto-motor zeer waarschijnlijk voorbij.

Mengsel

DiesOtto is de term die Mercedes-Benz gebruikt voor het gecombineerde verbrandingsproces. Dit werkt net als bij een ottomotor met een homogeen mengsel van lucht en brandstof, maar de ontsteking vindt niet plaats met behulp van een vonk van een bougie maar net als bij een dieselmotor door de warmte die ontstaat wanneer het mengsel wordt samengeperst.

Dit principe levert de trekkracht, het lage verbruik en de geringe CO2-uitstoot op van de dieselmotor en de lage NOX- en dito roetproductie van de benzinemotor.

Het is nog vrij lastig om de ontsteking van het mengsel te controleren, vandaar dat de meeste prototypes alleen nog in het middelste toerengebied én onder deellast werken.

Tip de redactie