Jaguar overweegt productie C-X75

AMSTERDAM - Jaguar overweegt productie van de spectaculaire C-X 75 concept car, die eerder deze maand is getoond op de Autosalon van Parijs.

Jaguar is bezig te onderzoeken of het mogelijk is de C-X75 concept car in productie te nemen. Die is twee weken geleden getoond op de Autosalon van Parijs en is voorzien van vier elektromotoren en gasturbinemotor die als range extender fungeert. In totaal heeft de C-X75 een kracht van 780 pk.

Er worden twee scenario’s onderzocht. Bij het eerste worden duizend auto’s gebouwd, die grotendeels met de hand in elkaar worden gezet. Bij het tweede gaat het over tweeduizend auto’s waarbij het productieproces verregaand wordt geautomatiseerd. Dat meldt het vakblad Automotive News.

Als het plan doorgaan moeten we vijf tot zeven jaar wachten voordat de nieuwe supersportauto van Jaguar er staat. “Het duurt twee tot drie jaar om de gasturbinetechniek door te ontwikkelen, en dan nog eens vier jaar voordat het klaar is om te functioneren in een auto,” aldus Jaguar.

Technische voordelen

Het voordeel van deze techniek is dat het flink goedkoper is om te ontwikkelen dan een reguliere verbrandingsmotor. Ook kan er een aan gasturbine een stuk minder kapot. In zo’n motor zitten honderd keer minder onderdelen dan in een normale motor.

De vormgeving van de auto is van de hand van Matt Beaven. Die heeft in het verleden de Jaguar R Coupé getekend en de RD6 concept. In het verleden werkte hij bij VW waar hij heeft gewerkt aan de Touran en de tweede generatie Audi A3.

Jaguar C-X75

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie