BRAUNSCHWEIG - Voor het eerst is een auto geheel automatisch door het stadsverkeer gereden. Een bestuurder is bijna niet meer nodig, zo blijkt uit testen in de Duitse stad Braunschweig.

De testwagen reed vrijdag 11 kilometer over de stadsring, met behulp van sensoren en lasertechniek. De wagen, die Leonie is genaamd, is ontwikkeld door de Technische Universiteit Braunschweig.

De Volkswagen Passat reed tot 60 kilometer per uur vloeiend over de drukke tweebaansringweg om de stad.

Bij kruisingen reageerde de wagen juist en hij remde ook prima bij hindernissen, meldde professor Markus Maurer van het Instituut voor Regeltechniek van de universiteit.

Laserscanner

De auto valt op door een enorme laserscanner op het dak. Het lijkt op de dakcamera van de auto's die de beelden voor Google Streetview hebben opgenomen. Voor de zekerheid ging vrijdag wel een bestuurder mee, maar die hoefde niet in te grijpen.

Geheel zonder bestuurder kan de auto voorlopig nog niet. ''De wagen kan nog niet met verkeerslichten communiceren. Of de lichten op rood of groen staan, moeten we nu nog met een knopje aangeven'', zegt projectleider Jörn Marten Wille. Ook abrupt naar een andere rijbaan wisselen, is voorlopig nog toekomstmuziek.

Ondersteunen

De wetenschappers streven niet naar een geheel zelfsturende auto, zoals de wagen uit de vroegere Amerikaanse tv-serie Knight Rider. ''De testen moeten tonen hoe we de bestuurder kunnen ondersteunen in kritieke situaties'', aldus Maurer.

''Tot dusver werden auto's veiliger door ze steeds massiever en zwaarder te maken. Maar nu hebben we lichtere modellen nodig om brandstof te besparen. Dan moet de veiligheid door andere technieken worden gewaarborgd.''

Stadtpilot

De Technische Universiteit van Braunschweig heeft nu zo'n 350.000 euro gestoken in het project Stadtpilot. Het einde van de ontwikkeling is nog niet te overzien, stelden betrokkenen.

In auto's die geheel zonder mensen door de straten zoeven, geloven ze eigenlijk niet. ''Als het erom gaat in een verkeerssituatie spontaan en intuïtief te beslissen, blijven wij mensen waarschijnlijk onovertroffen'', verwacht professor Maurer.