AMSTERDAM - De Universiteit van Utah heeft een autostuur ontwikkeld, dat signalen aan de vingers van een chauffeur kan afgeven. Onderzoek zou uitwijzen dat het systeem de rijveiligheid verhoogt tijdens telefoongesprekken.

Het stuur, dat deel uitmaakt van een door de universiteit ontwikkelde rijsimulator, bevat aan beide zijden apparatuur die de huid van iemands vingertoppen kan aandrukken. Het onderzoeksteam maakt daarbij vooralsnog gebruik van zogenoemde 'Trackpoint caps', die te vinden zijn op het toetsenbord van een IBM Thinkpad-computer. Een video toont het concept in actie.

De caps geven een signaal af aan de vingers van de linker- of rechterhand als een bocht moet worden genomen. Vorige maand presenteerde Ford een vergelijkbaar systeem voor blinde automobilisten, maar dan met handschoenen die trillingen geven.

Rijveiligheid

Volgens proeven zou 'gevoelsfeedback' de efficiëntie verhogen bij automobilisten die tijdens het rijden gesprekken voeren via hun mobiele telefoon. Tests in een rijsimulator laten zien dat chauffeurs met het stuur 98 procent van de tijd correct bleven rijden. Bij gebruik van stemnavigatie haalden dezelfde proefpersonen slechts 74 procent.

Testsituaties zonder mobiele telefoon leverden op dat zowel audio- als gevoelsnavigatie 97 procent van de proefpersonen correct liet rijden.

Patent

Een van de onderzoekers, William Provancher, heeft het systeem gepatenteerd en hoopt het over drie tot vijf jaar op de markt te kunnen brengen. Hij ziet vooral potentie voor het systeem bij slechthorenden en denkt dat de techniek ook te verwerken is in de wandelstokken van blinden.

Provancher heeft volgens techsite Gizmag al verkennende gesprekken gehad met drie autofabrikanten en één Europees bedrijf, dat geïnteresseerd zou zijn om de sturen te fabriceren.