Lotus is natuurlijk een legendarische naam en waarschijnlijk het meest legendarische model is de Esprit. In 2013 kunnen we hernieuwd kennis maken met dit fenomeen uit het verleden en als topper van de toekomstige reeks is 'ie serieus snel.

Lotus wil in de nabije toekomst fors gaan uitbreiden en de Esprit moet het topmodel van de aankomende generatie gaan worden.

De 4,55 meter lange supercar wordt voorzien van een 5,0-liter V8, afkomstig uit de Lexus IS-F. Met 620 pk en 720 Nm in heeft ‘ie in ieder geval meer dan voldoende vermogen hebben om zichzelf als topper te kunnen profileren.

Roemruchtige voorganger

Net als in z’n roemruchte voorganger krijgt de hoogtoerige V8 een plekje precies achter de voorstoelen, een middenmotor dus. Zoals het een echte supercar betaamt worden alleen de achterwielen aangedreven, de kracht komt daar via een zeventraps transmissie met dubbele koppeling.

De prestaties zijn in ieder geval van hoog niveau, want met een acceleratie van 0-100 in 3,4 seconden en een topsnelheid van 330 kilometer per uur hoeft de Esprit niet veel concurrenten voor zich te dulden.

Na de introductie volgt waarschijnlijk nog een hybride uitvoering die gebruik maakt van het uit de Formule 1 afkomstige KERS-systeem en een CO2-uitstoot van minder dan 250 gram per kilometer heeft.