Audi heeft de Quattro concept meegenomen als spektakelstuk naar Parijs. De auto is een rechtstreekse verwijzing naar de oer-Quattro uit de jaren ’80. De extreme Sport Quattro-rallyauto’s stonden op een ingekort platform van de straatversies.

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat Audi voor het eerst furore maakte met de Quattro en zijn naam vestigde als bouwer van vierwielaangedreven auto’s. Deze Quattro Concept is een hommage aan dat model. De auto gebruikt – zoals het een echte Audi betaamt – een in lengte geplaatste vijfcilinder motor.

Die is in dit geval afkomstig uit de TT RS maar voor de gelegenheid opgevoerd tot 408 pk. De auto gebruikt een vijftien centimeter ingekort onderstel van de RS5. Ook de overhangen zijn beduidend kleiner. Verder is de daklijn met vier centimeter verlaagd.

Brute kracht

Met zijn brute kracht kan deze concept car volgens Audi in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft hij toch maar een verbruik van 8,5 liter op 100 km. In totaal legt het studiemodel 1.300 kilo op de schaal. Exact evenveel als de Sport Quattro uit vervlogen tijden.

Aan dat lage gewicht dragen onder meer de kuipstoelen bij die slechts achttien kilo per stuk wegen.

Verder zijn carbon en de kleur beige de hoofdbestanddelen van het binnenste van de Quattro concept. Het dashboard is naar de bestuurder toegedraaid en het instrumentarium is digitaal uitgevoerd.

MMI-systeem

Het MMI-systeem heeft een dagelijkse modus, waarop huis-tuin-en-keuken-mededelingen worden gedaan over snelheid en toerental. Wie de ‘graphics’-instelling kiest, krijgt een digitaal instrumentarium dat doet denken aan dat van de oer-Quattro.

Verder is de auto voorzien van allerhande moderne snufjes zoals een internetradio waarop een mobiele telefoon is aan te sluiten.

De meest opmerkelijke voorziening aan boord is echter het ‘prayer book’. Daarop wordt gedetailleerd de route weergegeven die vlak voor de wielen van de Audi ligt. “Dit zorgt voor een authentiek rallygevoel – zelfs als er geen bijrijder naast de bestuurder zit,” aldus Audi.