Nieuwe motorengeneratie Mazda in 2011

Mazda werkt hard aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie Sky-motoren. Die moeten uitstoot en verbruik flink gaan drukken. De eerste maakt aan het einde van 2011 zijn opwachting in de nieuwe Mazda CX-7.

Op de IAA in Frankfurt, in het najaar van 2011, toont Mazda het eerste productiemodel met Sky-motor. Die nieuwe generatie krachtbronnen is enige tijd geleden al aangekondigd en moeten een hoger vermogen combineren met een lager verbruik. De opvolger van de CX-7 is de eerste die deze motor onder de kap krijgt. Daarna volgt de Mazda 6.

De eerste benzinemotor uit de Sky-generatie heeft een inhoud van 2,0-liter en een vermogen van 165 pk. Hij is onder meer voorzien van directe brandstofinspuiting. De motor verbruikt in de 6 naar verwachting vijftien procent minder dan het huidige model. “Het doel is een verbruik van 5,6 liter op 100 kilometer en eeen CO2-uitstoot van 130 gr/km,” vertelt een Mazda-technicus tegen het Duitse Automobilwoche. Daarmee krijgt de nieuwe benzineversie de zelfde cijfers als de huidige diesel. De Sky-diesel verbruikt nog slechts 4,0 liter op 100 km en heeft een uitstoot van 105 gr/km.

De motoren worden altijd gekoppeld aan een start/stop-systeem. Ook werken de Japanners aan een lichter platform, waarmee de volgende 6 honderd kilo lichter wordt dan het huidige model. Tot slot wordt gemeld dat er een aandrijflijn komt die het mogelijk maakt een dieselmotor te koppelen aan een automatische versnellingsbak.

Tip de redactie