HILVERSUM - De nieuwe milieuvriendelijke auto's blijken helemaal niet zo zuinig te rijden als de fabrikanten zeggen. Dat beweert het tv-programma Kassa zaterdag.

De auto's verbruiken volgens het consumentenprogramma tot wel 40 procent meer brandstof dan aangegeven.

Uit een eigen test van Kassa blijkt dat bij drie modellen - de Fiat 500, de Toyota Aygo en de Smart Fortwo CDI - het opgegeven verbruik niet werd gehaald.

Fiat 500

Zo zou de Fiat 500 een gemiddeld verbruik van 1 op 21 moeten halen, hoewel in de praktijk de auto maar 15 kilometer op een liter blijkt te rijden. Soortgelijke afwijkingen werden ook voor de andere modellen gevonden.

Kassa deed het onderzoek samen met tankpas-bedrijf TravelCard, dat de gegevens van 240.000 chauffeurs over brandstofverbruik van in totaal zeventien auto's verzamelde. Daarbij varieert het verschil van 5 tot 11,2 kilometer per liter. Voor de auto's hoeft wegens het milieuvoordeel geen BPM en wegenbelasting te worden betaald.

Verouderde test

TNO verklaarde tegenover Kassa dat het verschil komt doordat de fabrikanten met een verouderde test werken, die weinig met de huidige praktijk te maken heeft. Er komt over enkele jaren een nieuwe test. Tweede-Kamerlid Paulus Jansen van de SP pleitte in de uitzending voor een versnelde invoering van de nieuwe test.

Opmerkelijk was volgens Kassa ook dat, wanneer gekeken wordt naar de werkelijke CO2-uitstoot, geen van de zuinige kleine auto's in aanmerking komt voor vrijstelling van wegenbelasting en BPM. De uitstoot namelijk uit boven de grens die de overheid instelde.