AMSTERDAM - Sinds Saab in Hollandse handen is en het 9-5 model beschikbaar kwam, bemerken dealers groeiende interesse onder consumenten. Designers spelen daar op in: Jorge Marti Vidal ontwierp de Saab Boreas.

Vidal plaatste de conceptcar afgelopen week op zijn portfoliopagina.

Afbeeldingen tonen een vormgeving die geheel in lijn is met de filosofie van Saab-eigenaar Spyker, dat meent dat het automerk Saab beter zijn eigen stijl kan behouden en daarom trouw moet blijven aan het Zweedse karakter van de auto.

De Spanjaard is niet de eerste die zich meldt in het designdebat rond de Saab: onlangs werd ook een concept gepresenteerd door ‘Saab 91 Petition and Support Group‘, een online community van Saab-fans die op basis van crowdsourcing een eigen interpretatie van een nieuw 9-1 model had ontworpen.

Aero X-gelijkenissen

Boreas, in de Griekse mythologie bekend als een god van de noordelijke winden en koude wintermaanden, is een sportwagen die veel gelijkenissen vertoont met het eerder door Saab uitgebrachte Aero X-concept: eveneens een wit exterieur, koplampen in de vorm van scherpe en agressieve ogen, turbine-achtige lichtmetalen velgen en donkere ramen.

Anders dan de Aero X heeft de auto aan de achterzijde bredere heupen, geen gevleugelde deuren en aan het front minder opvallende luchtinlaten. In het ontwerp is wel voldoende plek gecreëerd voor een krachtige motor, die net als de uit 2006 afkomstige Saab Aero X op bio-ethanol zou kunnen draaien.

Over hoe de precieze specificaties rond de prestaties van de wagen eruit zouden moeten zien, heeft de ontwerper echter nog niets los gelaten. Jorge Marti Vidal trok eerder aandacht met de Toyota MOB-conceptcar.