De huidige generatie Subaru boxers loopt al bijna twintig jaar mee. Hoog tijd dus, voor iets moderners.

Aan het einde van dit jaar presenteert Subaru een nieuwe generatie boxermotoren. Die vervangt de huidige generatie, waarvan verschillende varianten wereldwijd in vrijwel alle producten wordt geleverd. Dat melden Japanse media. De Forester is als eerste aan de beurt met de nieuwe motor. Daarna volgen ook de Impreza, Legacy en Outback.

Naar verluidt is de nieuwe generatie Subaru-motoren tien procent zuiniger dan de huidige boxer. Dat wordt onder meer bereikt door toepassing van directe brandstofinjectie – die techniek is al aanwezig in de Hybrid Tourer concept car.

Welke cilinderinhouden Subaru kiest, is nog niet duidelijk. De Amerikanen krijgen waarschijnlijk de beschikking over een 2,0- en 2,5-liter variant. Voor de Europese markt is het denkbaar dat wordt gekozen voor een turbogeblazen 1,5-liter die de 2,0-liters vervangt. De 2,0-liter turbo zou dan alleen voor de snelle WRX- en STI-versies zijn weggelegd.

Ook zou de nieuwe boxer kunnen worden gekoppeld aan hybride-techniek, waarover Subaru gemakkelijk de beschikking heeft omdat het merk valt onder Toyota. In elk geval krijgt de nieuwe generatie boxermotoren ook een plek in de productieversie van de Toyota FT-86 sportauto, waarvan ook een Subaru-variant verschijnt.