De Mercedes-Benz A-klasse is vanaf begin volgend jaar ook als elektrische variant te koop. Hij is ontwikkeld in samenwerking met Tesla en wordt in een oplage van vijfhonderd stuks gebouwd.

Mercedes-Benz toont op de Autosalon van Parijs een elektrische A-klasse. Die auto is ontwikkeld door Tesla in de VS en wordt in een oplage van vijfhonderd stuks gebouwd in de Duitse Rastatt-fabriek in buurt van Stuttgart, waar ook de reguliere modellen worden gemaakt. Dat weet The New York Times te melden. Begin volgend jaar start de levering.

Tesla levert de omvormer en de accupakketten. Een woordvoerster van Daimler claimt een actieradius van tweehonderd kilometer. De prestaties moeten gelijk zijn, of iets beter dan die van een A-klasse op benzine.

“Daimler is een voorzichtig bedrijf,” vertelt de technische chef van Tesla tegen de Amerikaanse krant. “We hadden twijfels of we het project op tijd konden leveren. Daarop hebben we vorig jaar in Europa een A-klasse gekocht. Die werd in vier tot vijf weken omgebouwd tot elektrisch prototype. Toen de mensen van Daimler kwamen proefrijden, waren ze direct blown away."

Daimler heeft nog niet bepaald op welke markten de elektrische A-klasse zal worden gevoerd. Hij zal in elk geval niet in de reguliere showrooms komen te staan maar direct aan particuliere klanten en wagenparkbeheerders worden aangeboden die interesse in elektrische auto’s hebben getoond. “Sommigen rijden al tijden rond in een elektrische Smart maar hebben ruimte nodig voor kinderen op de achterbank.”