De Toyota Prius krijgt in Japan een waarschuwingssignaal voor voetgangers dat klinkt als hij in de elektrische modus rijdt.

De Japanse overheid wil binnenkort geluidssignalen verplicht stellen voor hybrides, elektrische auto’s en auto’s met een brandstofcel, zodat ze gemakkelijk hoorbaar zijn voor voetgangers.

Toyota loopt in Japan alvast daarop vooruit met de Prius. Voor 120 euro exclusief montage kan die al worden voorzien van een akoestisch signaal dat het geluid van een elektromotor op 55 dB nabootst.

Het ufogeluid klinkt alleen als de Prius op lage snelheden op zijn elektromotor rijdt. Bij een snelheid van 25 km/u wordt het geluid weer uitgezet.

Nauwelijks verschil

“Bij snelheden boven 20 km/u is er nauwelijks verschil in het geluid tussen een EV en een auto met verbrandingsmotor,” aldus Toyota. “Dan komen de rolgeluiden en de omgevingsgeluiden boven het geluid van de normale motor uit.”

Het geluidssignaal kan door de bestuurder worden uitgeschakeld. Wanneer de auto een volgende keer wordt gestart, gaat het echter automatisch weer aan. In eerste instantie wordt de optie alleen in Japan verkocht. Of het ook in andere landen zal worden geleverd, hangt af van de lokale wetgeving.