WOLFSBURG - De verkoop van de Duitse autofabrikant Volkswagen kende in juli het laagste groeitempo sinds begin dit jaar. Wel verkocht het grootste autoconcern van Europa in de eerste zeven maanden van 2010 voor het eerst wereldwijd meer dan vier miljoen auto's.

Dat liet Volkswagen vrijdag weten.

De verkoop steeg in juli met 2,9 procent tot 572.200 auto's. In de maanden daarvoor liet de verkoop van Volkswagen (met onder meer ook de merken Audi, Skoda en Seat) nog dubbelcijferige groei zien. Toch is het concern te spreken over het resultaat.

''Na de zeer succesvolle eerste zes maanden hebben we een goede start gemaakt met de tweede helft van het jaar'', aldus verkoopdirecteur Christian Klingler.

Vooral in China doen de auto's van Volkswagen het goed. Daar steeg de verkoop in de eerste zeven maanden met 42 procent. Vooral Audi is populair in China. De verkoop van de luxedochter van Volkswagen sprong in juli met 53 procent omhoog.

Uitdagender

Volkswagen verwacht dat de marktomstandigheden later dit jaar wel uitdagender zullen worden ''omdat het ondernemingsklimaat weer moeizaam aan het worden is''. Volkswagen wil in 2018 het Japanse Toyota van de troon stoten als 's werelds grootste autoproducent.