AMSTERDAM - Voor de vierde keer in anderhalf jaar krijgt General Motors een nieuwe baas.

Daniel Akerson (61) wordt met ingang van 1 september de nieuwe baas bij General Motors. Dan is hij de opvolger van Ed Whitacre (68) die afgelopen december op het pluche plaatsnam. Het is voor de vierde keer in achttien maanden dat er een directiewissel is bij GM.

Akerson staat niet bekend als ‘Car Guy’ in Detroit. Hijstond de afgelopen zeven jaar aan het hoofd van een vermogensbeheerder en is een bekende naam binnen de telecom. Van Akerson is verder bekend dat hij vorig jaar een zwarte Cadillac CTS kocht en een vermogen heeft van zo’n 190 miljoen dollar.

Ed Whitacre trad aan toen General Motors door de vele miljarden overheidshulp zo’n beetje een staatsbedrijf was geworden.

Inmiddels is de autoreus bezig zich onder dat juk vandaan te worstelen. Voorafgaand aan de directiewissel werd aangekondigd dat GM in het tweede kwartaal een nettobedrag van 1,3 miljard dollar heeft gewonnen. Dat is de tweede opeenvolgende kwartaalwinst dit jaar en het beste resultaat sinds 2004. De boel wordt dus netjes achtergelaten voor Akerson.