Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat de berekening van bpm op een uit het buitenland ingevoerde auto zo goedkoop mogelijk moet uitvallen voor de consument.

Consumenten, ondernemers en importeurs die auto’s uit het buitenland importeren zijn voortaan zo’n 500 euro goedkoper uit dan voorheen. Dat meldt De Telegraaf van vandaag.

De Hoge Raad heeft bepaald dat bij de berekening van de bpm (belastingen op personenauto's en motorrijwielen) niet de verkoopprijs maar de inkoopprijs van een auto centraal moet staan. De stichting Bpm Claim Nederland heeft hierover de afgelopen jaren procedures gevoerd tegen de fiscus.

Voorheen liet de fiscus bij het bepalen van de waarde van een auto alleen Auto Telex toe. Voortaan wordt ook Xray gebruikt. Die waardebepaler komt bij de autobranche zelf vandaan en geeft vaak een lagere waarde aan voor een auto. Het Hof in Arnhem vindt dat dit systeem niet mag worden geweigerd.

Bpm Claim Nederland zegt dat er jaarlijks zo’n 100.000 auto’s uit het buitenland worden geïmporteerd. De fiscus strijkt volgens hen jaarlijks dus 50 miljoen euro te veel op.