We hebben de eerste beelden van de nieuwe Chrysler 300C. Die wordt ook voor Europa een belangrijke auto, want er wordt ook een Lancia-derivaat verwacht.

Ondanks dat het voorbestaan van Chrysler aan een zijden draad heeft gehangen, is de 300C altijd een succesnummer gebleven in de VS. Logisch dus, dat er druk wordt gewerkt aan een opvolger en dat die niet radicaal anders wordt.

De opvallende vorm, met de kleine zijruiten en de pronte grille, blijft behouden, al wordt de proportie van dat ornament wat bescheidener.

De grootste revolutie zal in het interieur zijn. De binnenkanten van de Chrysler-producten zijn vaak bekritiseerd door het goedkope materiaalgebruik en de slechte kwaliteit. Dat moet bij de volgende 300C een stuk beter worden.

Pentastar

Verder is er ook nieuws onder de motorkap: daar maakt de nieuwe Pentastar V6 zijn opwachting. Die heeft onlangs zijn debuut beleefd in de Jeep Grand Cherokee en zal in de loop van de tijd in het gehele Chrysler-Jeep-Dodge-programma doorsijpelen en uiteindelijk ook een plek krijgen in sommige producten van Alfa Romeo en Lancia. Naast de veezes wordt ook de machtige Hemi V8 weer leverbaar.

Dan komen we bij de Italianen: deze nieuwe 300C vormt namelijk ook de basis voor een nieuwe Lancia. Dat wordt dus net als de 300C een auto in het E-segment en daarmee wordt hij de geestelijke opvolger van de Thesis.

De nieuwe Lancia zal net als de Chrysler worden gebouwd in de Canadese Brampton-fabriek; de productie wordt ingeschat op 10.000 à 15.000 stuks per jaar.