AMSTERDAM - Om te voorkomen dat de put pas gedempt wordt nadat het kalf verdronken is, begint de stichting Autobelangen nu al met een petitie om de MRB-vrijstelling voor zuinige auto’s te behouden.

Veel kopers van een ultrazuinige dieselauto zullen toch een beetje onrustig op hun stoel hebben gezeten naar aanleiding van de berichtgeving van de afgelopen dagen over mogelijke verhoging van de wegenbelasting.

Er is nog allerminst sprake van dat Den Haag ook besloten heeft dat de MRB-vrijstelling af te schaffen, maar de stichting Autobelangen heeft besloten niet te wachten tot het te laat is en komt nu al in actie.

De mensen achter de Stichting zijn bekend als diegene het voor elkaar hebben gekregen dat het gewijzigde bijtellingsbeleid voor youngtimers werd teruggedraaid nog voordat de wet actief was geworden. Een opmerkelijke prestatie, want de wet was al aangenomen.

Naar aanleiding van hun succes besloten de actievoerders een vaste lobbygroep voor de automobilist te beginnen. Hoofdman Wouter van Emden: "Wellicht lijkt deze petitie wat voorbarig, maar we weten van vorig jaar hoe ingewikkeld het is een eenmaal genomen besluiten terug te draaien.

Natuurlijk is het waar dat de overheid formeel nog niets heeft aangekondigd, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bijtelling zijn er voor de MRB geen garanties. Hoe dan ook heeft Autobelangen daarom besloten pro-actief een petitie op te stellen. Ik ben van plan de petitie binnen 2 maanden aan te bieden aan de Tweede Kamer."