AMSTERDAM - Gelukkig is er aan de Mini voor het nieuwe modeljaar maar weinig veranderd. Je moet goed kijken om de uiterlijke verschillen te zien. Een nieuwe diesel, ditmaal van BMW zelf, is het grootste nieuws.

De Mini valt qua uiterlijk nog altijd in de smaak, vandaar dat je goed moet kijken om modeljaar 2011 te onderscheiden van zijn voorganger.

Details als een nieuwe voorbumper en LED-achterlichten maken het verschil. Ook binnenin bleef veel bij het oude.

Een nieuwe optie is Mini Connected, waarmee je met behulp van een iPhone kunt internetten en webradio kunt beluisteren. De materialen op het dashboard doen helaas goedkoper aan dan in de Countryman.

Wat rijden betreft overtroeft de Mini concurrenten als de Alfa Mito en Audi A1 met gemak, het blijft een heerlijk speels apparaat. Belangrijk nieuws is de komst van een door BMW zelf ontwikkelde 1,6-liter dieselmotor, die de 1.6 van het PSA-concern vervangt.

Hij is leverbaar met 90 en 112 pk en maakt vooral in die laatste uitvoering een stille en krachtige indruk, hoewel hij bij hoge toeren wat rauw wordt. Ook de Cabrio is er voortaan als diesel, het riante koppel past goed bij relaxed open rijden.

 De volledige rij-impressie met de vernieuwde Mini staat in AutoWeek 32, die op 11 augustus in de winkels ligt.