Porsche tuner Uwe Gemballa is afgelopen februari in Zuid-Afrika van de aardbodem verdwenen. Sindsdien is het verontrustend stil rond deze zaak.

Niemand weet waar Porsche tuner Uwe Gemballa (54) is gebleven. Sinds 1980 was hij verantwoordelijk voor de meest waanzinnige verbouwingen, meestal op basis van Porsches - tot de Carrera GT aan toe.

Zijn klantenkring bestond vooral uit voetballers, sjeiks en nieuw-rijke Russen. Het topjaar van Gemballa is 2007. Dan heeft hij 46 mensen in dienst en heeft het bedrijf een omzet van 16,2 miljoen euro.

In 2009 krijgt de crisis vat op het bedrijf en daalt de omzet naar acht miljoen euro. Ook komen belastingschulden boven water en blijken er dubieuze exportpraktijken te zijn. In januari 2010 klopt de Finanzamt aan de deur omdat er een miljoenenschuld moet worden geïnd.

Dat geld heeft Gemballa niet. Zijn onderneming is niet meer te redden. Lonen worden niet meer uitbetaald en eind april wordt het faillissement uitgesproken.

Zakenpartner

Voordat het zo ver is, heeft Gemballa op 22 januari een nieuw bedrijf opgericht, dat zich opnieuw moet gaan bezighouden met het bouwen en verfraaien van sportauto’s. Zijn 79-jarige zieke moeder staat te boek als zijn zakenpartner. Gemballa heeft nieuwe financiers gevonden en om met hen te spreken, vliegt aan het begin van het jaar naar Dubai. Daarna gaat hij door naar Johannesburg.

Daar gaat hij kennismaken met iemand die zich heeft gemeld als financier en beweert een erfenis te hebben gehad, waarmee hij een Gemballa-filiaal in Zuid-Afrika wil opzetten. Vanuit Zuid-Afrika komt het laatste telefoontje van Uwe.

Ongeluk

Hij meldt aan zijn zestienjarige zoon, die thuis is in Leonberg, dat hij een ongeluk heeft gehad en direct een miljoen dollar nodig heeft. De politie verklaart later dat het lijkt alsof er tijdens het telefoongesprek iemand naast hem stond die hem souffleerde.

Daarna is niets meer van Uwe Gemballa vernomen. De politie is er vrijwel zeker van dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf. Waarschijnlijk heeft hij contact gehad met een criminele geldschieter die korte metten met de Porsche-tuner heeft gemaakt. Volgens Uwes weduwe Christiane, is hij in de val gelokt en ontvoerd.

Om dat te onderzoeken heeft ze in Zuid-Afrika een privé detective gehuurd. Ze verwijt de Zuid-Afrikaanse politie dat er geen tijd was om de zaak te onderzoeken. “Die waren te druk met het WK voetbal.”