Start-up Vehicle Production Group onthulde deze week 's werelds eerste personenauto, die geschikt is voor rolstoelgebruikers.

Dat meldt PFSK.

Bij andere wagens moet eerst het interieur en exterieur aangepast worden, voordat een rolstoel naar binnen kan rijden.

Exact op de twintigste verjaardag van de 'Americans with Disabilities Act' (ADA),  een wet die Amerikaanse gehandicapten meer bescherming biedt, introduceerde de Vehicle Production Group (VPG) de MV-1: de eerste auto die ontwerptechnisch 'rolstoel-proof' uit de fabriek komt.

VPG kan met de MV-1 een Amerikaanse markt van naar schatting 14 miljoen rolstoelgebruikers aanspreken.

Universeel

De auto voldoet aan de principes van 'universeel design', waarbij een product zowel gebruiksvriendelijk is voor volledig mobiele als gehandicapte mensen. Andere personenwagens moeten aan een redesign onderworpen worden om rolstoelgebruikers te verwelkomen.

Binnen het interieur worden bijvoorbeeld stoelen verwijderd om ruimte te creëren, terwijl ingangen aanpassingen nodig hebben voor het plaatsen van oprijplanken.

Bij de MV-1 is een automatisch uitschuifbare oprijplank standaard beschikbaar, zo toont een video.

Verder is de deuropening aan de passagierszijde groter dan gebruikelijk. Een ander verschil is de plek waar een rolstoelgebruiker plaats kan nemen: in aangepaste auto's zit hij altijd in het achtergedeelte, terwijl de MV-1 naast de bestuurder geen stoel bevat en daardoor ruimte biedt aan een rolstoel.

Eind dit jaar op de markt

Een andere typerend kenmerk van de MV-1 is de dubbele zitting aan de bestuurderszijde. De auto stelt daardoor ruimte beschikbaar aan een zesde passagier, die weliswaar niet in de richting van het naderende wegdek kan turen. Een geïnteresseerde koper kan kiezen voor een MV-1 versie die op aardgas of benzine rijdt.

VPG, dat zijn fabriek in Mishawaka (Indiana) heeft staan, verwacht dat de productie van de MV-1 eind dit jaar op gang zal komen.