Volvo is klaar met de fullsize SUV. De XC90 krijgt dan ook geen directe opvolger. Het nieuwe grote model van de Zweden, gooit het over een geheel andere boeg.

De fullsize SUV is uit de mode en past bovendien helemaal niet bij het imago van Volvo dat graag veiligheid, ingetogenheid en duurzaamheid uitstraalt.

Vandaar dat al in 2008 is gestopt met het werken aan de opvolger van de Volvo XC90 waarbij het de bedoeling was een nieuwe grote SUV te brengen met V8 en zescilinder lijnmotoren.

Concept car

In plaats daarvan gooit Volvo het over een nieuwe boeg. De XC90 wordt afgelost door een auto in de geest van deze VCC concept car uit 2003 (foto). Voorlopig wordt daarvoor de naam V90F genoemd. Dat meldt het Zweedse Auto, Motor & Sport.

Het wordt een zevenzits crossover – dus een kruising tussen en SUV en een stationwagen. Het nieuwe model valt ongeveer in de klasse van de Mercedes-Benz R-klasse.

Autobeurs

Als de Zweden goed zijn geïnformeerd, krijgen we in het najaar van 2011, op de autobeurs in Frankfurt, voor het eerst iets te zien van dit nieuwe model – een concept car bijvoorbeeld. Een productieversie zal er wellicht in de loop van 2012 zijn.

De verwachting is dat met het verdwijnen van de XC90 over een paar jaar, ook de dagen van de V8-motor zijn geteld. De V90F zal het doen met een nieuwe V6-motor, viercilinders en een vijfcilinder dieselmotor.