Een online community, 'Saab 91 Petition and Support Group', heeft een nieuw Saab-concept laten maken. De groep, die open-source-ontwerpen creëert, denkt dat Saab met deze auto beter op de markt presteert.

Saab is sinds februari in handen van de Nederlandse sportautofabrikant Spyker.

De overname betekende de redding van het Zweedse merk, dat door de financiële problemen van het Amerikaanse moederbedrijf General Motors op de rand van een faillissement verkeerde.

Premium B-segment

'Saab 91 Petition and Support Group' is een online community die uit Saab-fans bestaat. Op basis van ontwerpvoorstellen vanuit deze groep, is er deze week een concept voor de Saab 9-1 gecreëerd, meldt Ferrante Design.

De Saab 9-1 was een al voor 2014 geplande auto, die naar verwachting gaat concurreren met de BMW 1-serie en de Volvo C30. De Saab 9-1 zou karakteristieken krijgen van het Saab Aero-X concept.

Mini

De auto die door de petitiegroep is ontwikkeld, zou gericht zijn op het premium B-segment, waartoe ook de Mini behoort. Dus is het concept compact van vorm, zo tonen afbeeldingen: de auto is 3,87 meter lang, 1,42 meter hoog en 1,7 meter breed.

Volgens de maker straalt de voorkant van de wagen 'pure agressie' uit, zonder aan de bekende vormen van Saab te tornen.

Opvallend licht

Verder bevat de concept car geen retro-elementen: het ontwerp is bewust gelijk aan de lijn die het merk Saab de afgelopen jaren heeft ingezet met modellen als de BioHybrid en de Aero X.
Het meest opvallende element zijn de voorste luchtinlaten en de feit dat de grill en de koplampen één geheel vormen.

De achterkant heeft karakteristieke pijlvormige lampen, wat de auto opvallender op de weg maakt als het donker is.

Saab Spyker is nog slechts in het beginstadium met het ontwikkelen van de Saab 9-1. De 'Saab 91 Petition and Support Group' is bijna klaar: alleen het interieur moet nog ontworpen worden. Deze zou naar eigen zeggen sterk worden beïnvloed door design uit de luchtvaartindustrie.