Mercedes-Benz heeft het er maar druk mee: de vernieuwing van het modelgamma. Binnen afzienbare tijd komt er ook een nieuwe S-klasse aan, zo bewijzen deze foto’s.

Laat u niet misleiden door het uiterlijk van deze testauto, dat trekken heeft van het huidige model. Deze mule is onderhuids de nieuwe S-klasse.

De productieauto komt niet voor 2012 op de markt en krijgt trekken van de F 800 Style Concept (foto’s 8 en 9). Die debuteerde dit jaar op de Autosalon van Genève.

De nieuwe S-klasse wordt flink zuiniger dan de huidige. Daar zorgen niet alleen de versies met direct ingespoten benzinemotoren voor, Mercedes-Benz werkt ook hard aan het doorontwikkelen van de hybridetechnologie.

Hybridemodule

In de neus van de F 800 Style Concept ligt bijvoorbeeld een direct ingespoten V6-benzinemotor die wordt ondersteund door een krachtige hybridemodule met een vermogen van 80 kW. Op z’n lithium-ion accu’s kan de achterwielaangedreven F800 maximaal dertig kilometer volledig elektrisch rijden tot een snelheid van 120 kilometer per uur.

Volgens Mercedes-Benz heeft de F800 Style als Plug-in Hybrid slechts 2,9 liter benzine per honderd kilometer nodig, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 68 gram per kilometer. 

Waterstof

Mercedes-Benz test ook een versie met elektromotor en brandstofcellen. De elektromotor ligt vlakbij de achteras, terwijl de brandstofcelmodule op de plek van de ‘normale’ motor huist.

De auto heeft vier waterstoftanks onder de passagierscabine, die inmiddels veilig genoeg zijn voor serieproductie. Als elektrische waterstofauto zou de S-klasse een heel redelijke 600 kilometer ver kunnen komen op één tankbeurt.

Fileassistent

Een andere innovatie voor de S-klasse is de fileassistent. Dit is een uitbreiding van het Distronic Plus-systeem (radargestuurde cruisecontrole), waarmee de auto tot 40 km/h zelf file rijdt. Hij trekt op en remt af wanneer de auto vóór je dit ook doet.

Daarbij houdt de F800 de omgeving nauwlettend in de gaten en kan-ie eventueel zelf uitwijken als dat nodig is. Mercedes-Benz meldde ons in februari dat dit systeem debuteert in de volgende generatie S-klasse.

Tenslotte komt er volgens het Duitse Auto, Motor und Sport ook een cabrioversie van de S-klasse. In 2007 speelde Mercedes-Benz met de Concept Ocean Drive al met dit idee, maar bij de volgende generatie komt het er dan daadwerkelijk van.