AMSTERDAM - Zaterdag opent het Louwman Museum de poorten voor het publiek. Het is gevestigd in een speciaal voor dit doel neergezet gebouw. Op het moment is een selectie van 230 auto’s te zien.

Vanmiddag opent de koningin het Louwman Museum. Dat is het nieuwe thuis voor de Louwman Collectie, die bestaat uit honderden historische auto’s die in de loop van de jaren bijeen zijn gebracht door de familie Louwman, bekend van het Toyota-importeurschap.

Vanaf morgen is een deel van de collectie, die wordt beschouwd als de mooiste verzameling ter wereld in privébezit, te bezichtigen door het publiek.

Het doel van het museum is om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de auto-industrie sinds het ontstaan, nu zo’n 125 jaar geleden. De collectie is geselecteerd op criteria als tijdsperiode, carrosserievormen, techniek en herkomst.

Oudste

De oudste auto is een De Dion Bouton & Trépardoux uit 1887, maar ook een grote collectie Spykers is te zien.

Daarnaast staat er een Cadillac van Elvis Presley, een Ferrari die eigendom was van prins Bernhard en de Aston Martin DB5 van James Bond. Ook zijn er een hybride en een elektrische auto te zien uit het begin van de vorige eeuw. Naast auto’s is er een bijzonder grote collectie automobiele kunst te zien.

Het Louwman Museum is gelegen aan de N44, de toegangsweg naar Den Haag, en is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen een entree van 13,50 euro en kinderen van zes tot twaalf jaar mogen van 7,50 euro naar binnen. Parkeren kost 5 euro. Meer informatie: www.louwmanmuseum.nl.