TOKIO - Toyota Motor Corporation heeft donderdag gewaarschuwd voor een mogelijk defect in de motoren van zijn luxemodellen Lexus en Crown. Het gaat volgens de Japanse autoproducent wereldwijd om 270.000 auto's die mogelijk terug naar de garage moeten.

Het probleem betreft niet goed functionerende klepveren bij acht modellen, waardoor in het slechtste geval de motor tijdens het rijden kan uitvallen, zei een Toyotawoordvoerder.

Het concern wil zo snel mogelijk maatregelen nemen om het mankement te verhelpen. Het gaat om 4,6 liter V8-motoren en 3,5 liter V6-motoren van de Lexus GS350, GS450h, GS460, LS460, LS600h en LS600hL. Ook de IS350 is mogelijk getroffen, maar die wordt in Nedeland niet gevoerd. Dat laatste geldt ook voor de Crown sedanmodellen, die met dezelfde motoren zijn uitgerust.

Mankementen

De grootste autoproducent ter wereld wordt al meer dan een jaar geteisterd door technische mankementen aan zijn auto's. Het bedrijf moest wereldwijd miljoenen auto's terugroepen wegens problemen met onder meer gaspedalen en vloermatten.

Nederland

Volgens woordvoerder Rutger Kerstiens van Louwman & Parqui, de Nederlandse importeur van Lexus, rijden in ons land ongeveer vierhonderd auto's rond die mogelijk met het mankement te maken kunnen krijgen.

Volgens Kerstiens kan een klepveer verzwakken, waardoor mogelijk een cylinder kan uitvallen. Dat is volgens hem vervelend, maar doorgaans niet ernstig. "Het is niet zo dat je dan ineens met rokende banden stilstaat op de snelweg."

Kerstiens zegt de Nederlandse eigenaren van de betreffende auto's te zullen benaderen. Onduidelijk is nog of de auto's daadwerkelijk zullen worden teruggeroepen, of dat de wagens bij routinebezoekjes aan de garage op het defect worden gecontroleerd. "In ieder geval hoeven eigenaren niet onmiddellijk naar de garage te rennen," zegt Kerstiens.