In Nederland merken we er weinig van, maar de oer-Octavia wordt nog steeds gemaakt. In verschillende buitenlanden is die nog steeds te koop. In het najaar valt het doek voor de eerste Skoda die onder Volkswagen-regie tot stand kwam.

Skoda stopt eind oktober met de productie van de eerste generatie Octavia – het klassieke model uit de jaren ’60 en ’70 natuurlijk even buiten beschouwing gelaten. Deze Octavia is het eerste model van het merk dat onder Volkswagen-regie tot stand kwam. Die merken horen sinds 1991 bij elkaar. Veertien jaar geleden kwam de eerste Octavia op de markt. In die tijd zijn er 1,4 miljoen exemplaren gebouwd.

Toen in 2003 de huidige Octavia verscheen, bleef het oude model voor verschillende markten gewoon in productie. Bijvoorbeeld in Duitsland is het model tot op de dag van vandaag nieuw te koop onder de naam Octavia Tour. De auto vervult de functie van goedkoop instapmodel.

In 1996 stond de Octavia op de Autosalon van Parijs. Een jaar later verscheen de Combi-versie. In 1999 was het de beurt aan een vierwielaangedreven versie en in 2000 was de RS het nieuwe wapenfeit van Skoda.