AMSTERDAM - Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in aanloop naar de invoering van de kilometerheffing al 76 miljoen euro uitgegeven. Na de val van het kabinet is het echter hoogst onzeker of het rekeningrijden nog doorgaat.

Tijdens de vorige regeerperiode is er door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 76 miljoen euro uitgegeven voor de invoering van de kilometerheffing. Het geld is opgegaan aan externe consultants en uitzendbureaus. Dat meldt RTL Nieuws.

Price Waterhouse Coopers stuurde een rekening van 9,5 miljoen euro en ICT-bedrijf Ordina is met 7,5 miljoen euro een goede tweede. Technologieconsultant Collis toucheerde zes miljoen. Aan advocatenkantoren werd vervolgens nog eens zeven miljoen betaald en communicatiebureaus streken een miljoen op.

Het Centraal Justitieel Incassobureau hield ook in deze zaak zijn hand op. Er ging 3,7 miljoen euro naar Leeuwarden voor onderzoek en advies over hoe het geld voor de kilometerheffing het best kan worden geïnd. Het KLPD bedacht voor een miljoen euro een systeem dat fraude tegen moet gaan.

Bij het laatste kabinet Balkenende was de komst van de kilometerheffing bijna zeker, totdat het CDA zich tegenstander verklaarde.

De val van die regering zette vervolgens definitief een streep door de rekening. Het is nog onduidelijk wat de eventuele plannen op het gebied van kilometerheffing zijn van de volgende regering. RTL Nieuws heeft een volledig overzicht van de kosten die zijn gemaakt voor het rekeningrijden.