De samenwerking tussen Volkswagen en het Maleisische Proton was bijna in kannen en kruiken. Toch gaat de deal op het laatste moment niet door.

Het scheelde niet veel of het was eindelijk tot een samenwerking gekomen tussen Volkswagen en Proton. Gisteren werd echter bekend dat de gesprekken tussen de twee zijn beëindigd.

De officiële lezing is dat de Duitsers ‘andere prioriteiten’ hebben. Aldus persbureau Bloomberg. “Er zat geen enkele vooruitgang meer in de gesprekken die werden gevoerd.

Er komen daarom geen verdere onderhandelingen meer”,  aldus Volkswagen. Proton wil nu samenwerking zoeken met Mitsubishi om samen nieuwe producten mee te ontwikkelen.

Partner

Het Maleisische merk is naarstig op zoek naar een partner omdat het actief wil worden op de exportmarkt. Tot op heden is Proton vooral een Maleisische aangelegenheid omdat het nationale product sterk door de overheid werd gestimuleerd.

“Om succesvol te zijn in het buitenland zijn snel innovatieve producten nodig,” zegt een woordvoerder van het merk. Proton houdt de ambitie om in de nabije toekomst op andere Aziatische markten actief te worden. Voor de markt in China wordt samengewerkt met Youngman Automobile Group uit dat land.

Akkoord

Ook in november 2007 kwam het bijna tot een akkoord tussen VW en Proton. Ook toen werden de gesprekken op het laatste moment afgebroken. De gesprekken duurden destijds een jaar en uiteindelijk werd besloten dat Proton eerst de verliezen wilde wegwerken voordat er een samenwerking werd aangegaan.

Verder wordt er gesproken over technische samenwerking met Renault of General Motors om nieuwe modellen mee te ontwikkelen. Wij kennen Proton vooral als moederbedrijf van Lotus.