AMSTERDAM - Mini wil het dieselprogramma binnenkort uitbreiden met een sterkere variant. Die moet door het leven als Cooper S D.

Mini heeft plannen om de dieselmotor uit de BMW 318d in de Mini te lepelen. De Mini gaat daarmee door het leven als Cooper S D.

Het dieselprogramma van de Mini bestaat inmiddels uit de 90 pk sterke One D en de 110 pk sterke Cooper D. Hoe veel pk de Cooper S diesel krijgt, is nog niet duidelijk, maar de 318d heeft een vermogen van 136 pk en naar verwachting zal dat bij de Mini niet veel verschillen.

Naar verwachting beleeft de Cooper S diesel zijn debuut op de autoshow in Genève, die in maart 2011 plaatsvindt. Het is onzeker of de snelle diesel het ook gaat redden op de Nederlandse markt, want ons belastingklimaat is nog steeds onvriendelijk tegen kleine diesels.

Generatie

De introductie van een nieuwe diesel is wellicht de laatste nieuwe motor voor de huidige Mini. In 2013 verschijnt de nieuwe generatie en die krijgt naar verwachting de beschikking over driecilindermotoren. Dat betreft dan de benzineversies.

De motoren zijn opnieuw afkomstig van het PSA-concern waar de driecilinders volgend jaar debuteren in de Citroën C3.