Slecht nieuws voor General Motors: een commissie van hoge industriëlen heeft de Duitse overheid afgeraden om financiële steun te geven aan Opel.

Dat meldt het Duitse Handelsblatt. Het advies van de onafhankelijke commissie, bestaande uit oud-topmannen uit de Duitse industrie, is overigens niet bindend.

Minister Rainer Bruederle van Economische Zaken kan nog steeds het besluit nemen om Opel alsnog staatssteun te verlenen. Ook Bruederle heeft echter al aangegeven sceptisch tegenover staatssteun te staan.

Geld

Het belangrijkste argument is dat de Duitse overheid vreest dat het geld rechtstreeks naar het hoofdkwartier in Detroit vloeit om de problemen in de Verenigde Staten op te lossen.

General Motors heeft de Duitse overheid om 1 miljard euro gevraagd om het reddingsplan voor Opel ten uitvoer te brengen. Hier is in totaal 3,7 miljard euro voor nodig.

Als het plan doorgaat, dalen de werkgelegenheid en de productiecapaciteit van Opel met 20 procent.

Contract

Gisteren hebben de vakbonden en CEO Nick Reilly een contract getekend waarin overeengekomen is dat de salariskosten bij Opel in 2014 met 265 miljoen euro te verlagen.

Vakbondsleider Klaus Franz vreest dat deze overeenkomst geen waarde meer heeft als de Duitse overheid niet op de proppen komt met financiële steun.