AMSTERDAM - Dit jaar worden honderd exemplaren van de Fisker Karma gebouwd voor testdoeleinden. In februari 2011 gaat de productie werkelijk van start.

Fisker wil dit jaar zeventig tot honderd exemplaren van de plug in-hybride Karma bouwen voor testdoeleinden. De voorserie auto’s worden gebruikt voor onder meer botsproeven. Ook zal een aantal klanten de auto gaan testen in het dagelijkse gebruik.

De Karma wordt gebouwd bij het Finse Valmet. Voor de productie voor de Amerikaanse markt is een oude GM-fabriek opgekocht. In februari van het volgende jaar komt de productie vol op stoom en moeten in Finland jaarlijks 15.000 exemplaren het levenslicht zien.

De Karma is een plug in-hybride die tachtig kilometer op een volle acculading haalt. De benzinemotor fungeert als range extender en kan dus de accu’s onderweg bijladen. In totaal komt de actieradius daarbij op bijna vijfhonderd kilometer. Als verbruik wordt 3,5 liter benzine per 100 kilometer genoemd en de CO2-uitstoot is 83 gram per kilometer.

Fisker heeft een lening van 529 miljoen dollar van de Amerikaanse regering opgestreken uit een pot die klaarstaat voor bedrijven die zich sterk maken voor de ‘techniek van de toekomst’. Daarmee wordt onder meer de Nina ontwikkeld, die in 2012 op de markt komt en kan worden gezien als concurrent van de BMW 5-serie. Verder is vorige week aangekondigd dat er samen met Toyota een investering wordt gedaan van 50 miljoen dollar voor de ontwikkeling van nieuwe aandrijflijnen.