AMSTERDAM - Toyota wil in de komende jaren de Prius-familie uitbreiden. De eerste toevoeging is een zevenszits mpv die aan verluidt Alpha gaat heten.

In maart 2011 laat Toyota de mpv-variant van de Prius zien. Die moet Alpha gaan heten. De auto is voorzien van een lithium ion-accupakket in plaats van de nikkel metaalhydride-batterijen die dienst doen in de huidige Prius.

De plug in-Prius, die op het moment zijn testkilometers maakt, is echter wel al voorzien van de lithium ion-techiek. De moderne batterijen wegen maar een derde van het gewicht van de nikkel metaalhydrides.

De Alpha is dertig centimeter langer dan de Prius en heeft drie zitrijen. Dat maakt ‘m een zevenzitter. De wielbasis neemt met slechts twee centimeter toe. Ook een vijfzitter zit in de planning. Die zou zijn voorzien van de klassieke nikkel metaalhydride batterijen.

Benzinemotor

De Alpha is voorzien van de 99 pk sterke 1,8-liter benzinemotor die dienst doet in de huidige Prius. De elektromotor moet zo’n 81 pk leveren.

Het brandstofverbruik van de Alpha zal iets hoger zijn dan dat van de Prius omdat de auto groter en zwaarder is. Het uiterlijk van de mpv krijgt trekken van de Hybrid-X Concept (foto), die Toyota in 2007 liet zien.