AMSTERDAM - De hatchback en de Sports Tourer zorgen natuurlijk voor de verkoopcijfers in het Astra-gamma, maar de Sportcoupé wordt de spannendste auto in het gamma. Opel durft het inmiddels aan om de auto met weinig camouflage op pad te sturen.

De driedeurs Astra, waarvan de typeaanduiding nog niet bekend is, wordt de spirituele opvolger van de Astra GTC. Opel wil meer onderscheid tussen de driedeurs Astra en de rest van het gamma, zodat de auto verkopen weg kan snoepen bij de Volkswagen Scirocco en de snelle versies van de driedeurs Renault Mégane.

Qua motoriseringen zit de Sportcoupé -zoals we ‘m voorlopig maar even noemen- hoger in de boom dan de hatchback. De 89 pk sterke viercilinder zal dus zeker weten ontbreken. Aan de andere kant van het spectrum doet de driedeurs juist wél volop mee: deze Astra komt als OPC.

We verwachten dat Opel een viercilinder in de auto lepelt. Dankzij een turbo komt het vermogen op het niveau van de concurrentie te liggen, dus ergens tussen 250 pk (Renault Mégane RS) en 270 pk (Volkswagen Golf R).

Het duurt nog wel even voordat we kennis kunnen maken met de Sportcoupé. Eerst is er eind dit jaar de Sports Tourer, die de verkopen van het Astra-gamma op volle sterkte moet brengen. In 2011 komt de driedeurs variant.