Spira maakt auto's van synthetisch schuim

Het staal waar veel auto-exterieur van gemaakt is, geeft weinig mee bij botsingen. Start-up Spira stelt een mogelijk passende oplossing tentoon: het bedrijf maakt auto's die synthetisch schuim bevatten.

Synthetisch schuim bestaat bekend als zacht materiaal, dat juist wel de capaciteit heeft om mee te geven bij botsingen. Bovendien bevat het schuim veel minder gewicht dan staal.

Auto's van Spira, dat meedingt voor de Progressive Insurance Automotive X Prize, kunnen zodoende veel dodelijk aflopende verkeersongevallen voorkomen.

Het synthetische schuim is verwerkt in de kunststof voorkant van de Spira, die verder gecoat is met glasvezel. Het type schuim heet polyurethaan, een soort stof waar ook de bekende Crocs-schoenen van gemaakt zijn.

Camera's

Verder bestaan de Spira's uit een Ninja 250 Kawasaki-motor, twee stoelen, hydraulische remmen en camera's die de functie innemen van achteruitkijkspiegels. In de toekomst wil het bedrijf, dat zijn thuisbasis in Thailand heeft, Spira's elektrisch laten rijden. Een video toont een testritje met de huidige Spira.

Tip de redactie