Volgende week maandag (17 mei) maakt Nissan de Nederlandse prijs van de Leaf bekend. Die zal flink hoger zijn dan het bedrag van zo’n 24.000 euro waar eerder over gesproken werd.

Aanvankelijk werd door Nissan aangegeven dat de Leaf zo rond de 24.000 euro zou gaan kosten. Bovenop die 24.000 euro kwam dan nog een maandelijks leasebedrag voor de accu.

Dat principe met het separate leasecontract voor de accu laat Nissan nu varen. De auto zal inclusief batterij ongeveer net zoveel gaan kosten als de duurste uitvoering van de Toyota Prius, en dat is net geen 35.000 euro.

Leaseauto

De reden dat Nissan afziet van de constructie waarbij de auto gekocht en de accu geleased wordt, heeft te maken met wat praktische haken en ogen. Zo kan een leaseauto normaal gesproken door de leasemaatschappij worden teruggevorderd wanneer de klant z’n periodieke verplichten niet nakomt.

Dat wordt lastiger wanneer het geleasede object (de accu) een geïntegreerd onderdeel is van het eigendom van de klant (de gekochte auto). Vandaar dat het leaseverhaal overboord is gezet.

Duurste Prius

Wanneer er vanaf 1 juli besteld kan worden, is de keuze beperkt. In eerste instantie komt er één uitvoeringsniveau. Volgens de importeur overigens wel een luxe aangeklede uitvoering - vergelijkbaar met die duurste Prius - met alle toeters en bellen aan boord.

Alleen de kleur kan gekozen worden en niet te vergeten één optie: een zonnepaneel voor een beetje extra stroom om energievreters als de airco aan de gang te houden. Later, vanaf medio 2012 wanneer het productiesysteem op volle toeren werkt, zal het uitvoeringsprogramma naar beneden worden uitgebreid.