De Porsche Boxster geldt momenteel nog steeds als de maatstaf in z’n klasse, maar op termijn valt toch het doek voor de huidige generatie. Maar geen nood: Porsche stelt de nieuwe generatie momenteel al flink op de proef.

Dat laatste kunnen we behoorlijk letterlijk nemen, als we naar de openingsfoto kijken. De nieuweling krijgt zeer waarschijnlijk de beschikking over een 2.0 TFSI motor van zustermerk Audi. Uiteraard hebben de puristen liever een zescilinder boxermotor, maar de CO2-wetgeving dwingt Porsche tot dergelijke concessies. Dat betekent overigens niet per definitie dat er helemaal geen zescilinder meer komt.

Net zoals bij de huidige generatie kunnen we de komst van een echt potente versie weer vergeten. Porsche houdt kunstmatig een gepaste afstand tussen de Boxster/Cayman en 911 in stand. Zoals het hoort bij een sportieve roadster krijgt de Boxster een stoffen kap. Dit in tegenstelling tot de Z4, die door BMW bewust een stalen klapdak en een comfortabeler karakter heeft gekregen. BMW wil met de ‘softere’ Z4 beter scoren bij het vrouwelijke koperspubliek.

We moeten nog wel even geduld hebben, want de nieuwe Boxster komt pas in 2011. De productie vindt dan niet meer plaats bij het Finse Valmet. De Osnabrücker Zeitung meldde eind 2009 trots dat de nieuwe Boxster uit de fabriek van het plaatselijke Karmann rolt. Dat is onlangs overgenomen door Volkswagen.