AMSTERDAM - Het Chinese Brilliance was te koop in verschillende landen om ons heen. Wegens tegenvallende resultaten, gooit de Europese tak de handdoek in de ring.

Het Chinese Brilliance Auto was op de Europese markt actief met de BS6 en de BS4. In Nederland zijn deze auto’s niet verkocht, maar in de verschillende landen om ons heen, werden ze wel degelijk aan de man gebracht.

Wegens tegenvallende resultaten stopt Brilliance met zijn Europese activiteiten. Dat meldt persbureau Reuters. Een plan over het hervatten van de import is er voorlopig niet. Aan het einde van vorig jaar, ging de Europese importeur al failliet.

In 2006 sloot de in Duitsland gevestigde Europese importeur een deal met de Chinezen waarin werd vastgelegd dat er in vijf jaar tijd 158.000 auto’s naar Europa zouden worden verscheept. De verkopen zijn echter blijven steken op ‘een paar duizend stuks’. Met name de beroerde crashtest die de BS6 in Duitsland onderging, zijn daar de oorzaak van.

“De BS4 en BS6 zijn gemaakt op basis van de Europese Euro4-specificaties. Als we nog naar Europa terugkomen, zal dat zijn met auto’s met Euro5-specificatie,” zegt een woordvoerder van het merk. Brilliance is het op acht na grootste merk in China. Vorig jaar werden 348.000 exemplaren verkocht. In China is Brilliance de partner van BMW.