Het is enige tijd stil geweest rond de Audi RS3, waardoor het de vraag was of we deze auto überhaupt nog in de showrooms konden verwachten. Een nieuwe testauto laat zien dat het RS3-project nog springlevend is.

Het HN-kenteken verraadt dat de testauto een product van Quattro GmbH in Neckarsulm is. Die elitetak van Audi is ook verantwoordelijk voor de RS5, RS6 en de R8. Tijdens ons bezoek aan de Nordschleife zagen we vorige week bij Audi’s testfaciliteit ook al een testauto van de RS3 staan. Dat was het blauwe exemplaar dat onze fotografen vorig jaar ook al spotten.

De RS3 wordt de ultieme versie van de Audi A3. Onder de kap komt de 2,5-liter vijfcilinder turbomotor uit de TT RS te liggen, goed voor 340 pk. Daarmee hoeft de RS3 in het C-segment alleen de Ford Focus RS500 voor zich te dulden, die een vermogen van 350 pk heeft. De Audi heeft echter Quattro-aandrijving, terwijl de super-Focus alle krachten loslaat op de voorwielen.

Audi moet wel haast maken met de RS3, want de nieuwe generatie A3 staat alweer voor eind 2011 op de rol. Daarom rekenen wij op een onthulling van de RS3 op de Autosalon van Parijs in oktober. Als het zover is, heeft BMW ook een geduchte concurrent klaarstaan: de 1-serie 35is (naam nog niet 100 procent zeker).