Opnieuw gedonder in de glazen bij Toyota. Dit keer blijkt dat er bij de Lexus GX460 omkiepgevaar bestaat.

Naar aanleiding van een test in het Amerikaanse tijdschrift Consumers Report heeft Lexus de verkoop van de GX tijdelijk gestopt. De auto is sinds enige maanden op de markt in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Rusland.

De auto is dus niet te koop in Europa. Uit de tests van Consumers Report blijkt dat de grote SUV in bochten kan omslaan. Een terugroepactie wordt nog niet op touw gezet, omdat er nog geen officieel defect is geconstateerd.

De Lexus wordt nu door de fabrikant onderworpen aan nieuwe veiligheidstests. Daarbij wordt naar de stabiliteitscontrole gekeken. Dat geldt ook voor de Toyota 4Runner, waarop deze Lexus is gebaseerd. Ook de Sequoia en de Land Cruiser worden nogmaals onder een vergrootglas gelegd.

Ongerust

“De belangrijkste reden van die tests is om de consumenten gerust te stellen,” zegt een woordvoerster van Toyota tegen persbureau Reuters. Kopers die zich ongerust maken over de veiligheid van hun auto, kunnen bij Lexus een vervangende auto krijgen totdat de problemen de wereld uit zijn.

In de vier maanden dat de auto op de markt is zijn in Noord-Amerika 5.400 GX460’s verkocht. In Rusland en het Middenoosten vonden tot nu toe 480 exemplaren een eigenaar.