Jaguar maakt haast met de presentatie van de hybride van de nieuwe XJ.

Als bij de ontwikkeling van de nieuwe Jaguar XJ was het al publiek geheim dat er ook werd gewerkt aan een hybride versie. Komende 18 april belooft een mooie zondag te worden, want dan toont Jaguar in Stuttgart de Limo Green-studie. Dat is hybride XJ met een range extender.

De Limo Green is voorzien van een elektromotor die 145 kW (197 pk) en een maximaal koppel van 400 Nm. Als range extender functioneert de 56 kilo zware 1,2-liter aluminium motor die door Lotus Engineering speciaal voor dit doel is ontwikkeld. De range extender voedt de accu’s als die zonder energie komen te zitten.

Als gemiddeld verbruik geeft Jaguar voor de hybride XJ een waarde op van 5 liter op 100 km en de actieradius is zo’n duizend kilometer. De CO2-uitstoot blijft beperkt tot 120 gr/km.

Miljard

Jaguar Land Rover heeft een miljard euro gereserveerd voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technieken op de CO2-uitstoot van de producten te verminderen.

Bovendien is er nog Advantage West Midlands dat 20 miljoen pond investeert om Low Carbon Vehicle Technology te ontwikkelen. Daarbij werkt een aantal specialisten de komende twee jaren energiebesparende technologieën te ontwikkelen.

Naast de hybride met range extender werkt Jaguar Land Rover aan nog drie groene projecten. Er is een ‘energie terugwin-technologie voor premium hybride voertuigen’, een project waarbij aluminium delen kunnen worden hergebruikt en er wordt een hybride diesel ontwikkeld.