Het is definitief: Nissan-Renault en Daimler gaan de handen ineenslaan. Beide concerns gaan onder andere motoren en platforms delen.

Het belangrijkste onderdeel van de samenwerking is de ontwikkeling van de volgende generaties Smart ForTwo en Renault Twingo.

Deze worden allebei in 2012 verwacht. Van beide auto’s komen ook elektrische versies.

Het is bovendien de bedoeling om de ForTwo- en Twingo-families uit te breiden, bijvoorbeeld met de Smart ForFour.

Op motorengebied gaat Mercedes-Benz profiteren van de downsizemotoren van Renault. Tegelijkertijd gaat het meehelpen bij de ontwikkeling van nieuwe drie- en viercilinder turbomotoren. Die motoren komen ook te liggen in de nieuwe B-klasse, die Mercedes in 2012 presenteert.

Andersom kan Infiniti, de luxedivisie van Nissan, putten uit de magazijnen van Mercedes-Benz voor benzine- en dieselmotoren. Beide merken gaan kijken of ze de samenwerking verder kunnen uitbreiden. Tenslotte krijgt de Mercedes Vito de beschikking over de diesel en transmissie van de Renault-Nissan bedrijfsauto’s.

Beide concerns hebben, om de samenwerking te bekrachtigen, een symbolisch aandeel van 3,1 procent in elkaar gekocht. Een ander mogelijk gebied van samenwerking is de ontwikkeling van accutechnologie.