AMSTERDAM - Binnenkort wordt de aankondiging verwacht van Daimler waarin een samenwerkingsverband met Renault-Nissan bekend wordt gemaakt. Daaruit moet onder meer een nieuwe Smart ForFour voortkomen.

Smart heeft al langer de wens een opvolger te brengen voor de ForFour. Daarvoor wordt de hulp ingeroepen van Renault-Nissan.

De bekendmaking van die samenwerking wordt volgens het Duitse Automobilwoche eerdaags verwacht.

'Echte Smart'

Volgens een woordvoerder van Daimler wordt de nieuwe ForFour een ‘echte Smart’. De motor komt achterin en ook de Tridion-veiligheidskooi komt terug.

Daarnaast wordt de ForFour een stuk korter dan de concurrentie. Voor het nieuwe model wordt een driecilinder ontwikkeld met een maximale inhoud van 1,2-liter.

Profiteren

Ook voor de nieuwe Mercedes A- en B-klasse wordt van de samenwerking geprofiteerd. Daarvoor wordt een motorenfamilie ontwikkeld met een maximale inhoud van 1,6 liter, directe brandstofinspuiting en variabele kleptiming.

Ook wil Daimler profiteren van de kennis van Renault-Nissan op het gebied van elektrische auto’s.

Tot slot wil Daimler volgens Automobilwoche uit de samenwerking een bestelauto halen. Die wordt gebaseerd op de Renault Kangoo en komt onder de Sprinter en de Viano. Op de markt moet hij vooral de Caddy van Volkswagen gaan beconcurreren.