Volkswagen heeft de tweede generatie van de Touareg klaar, waarvan de Hybrid duidelijk het belangrijkste nieuws is. Wij hebben alvast met deze nieuweling kunnen rijden, en voelden ook z’n ‘normale’ V6-benzinebroertje aan de tand. Is het wat?

De Touareg Hybrid is de allereerste hybride productieauto van Volkswagen.

Hoewel VW ons anders wil doen geloven, is de Hybrid niet ontwikkeld om records te zetten op het gebied van CO2-emissie. Hij is dan ook geen directe concurrent voor de Lexus RX450h.

Met ’n uitstoot van 193 gram per kilometer is de hybride Touareg vooral een imagobouwer die laat zien dat grote, krachtige auto’s niet automatisch buitensporige benzineslurpers hoeven te zijn.

De basis van deze hybride is namelijk de 333 pk sterke compressormotor uit de Audi S4, waarmee de Touareg Hybrid in 6,5 seconde van nul naar honderd sprint en ’n top van 240 km/h haalt.

Brandstofverbruik

Desondanks claimt VW een gemiddeld brandstofverbruik van 8,2 liter per honderd kilometer. En dat is netjes voor een auto van dit kaliber. De V6 krijgt hulp van een elektromotor van 47 pk die tussen de motor en versnellingsbak in zit, waarmee je onder de 50 km/h maximaal 2,5 kilometer achter elkaar volledig elektrisch kunt rijden.

Dat werkt, al moet je ontzettend voorzichtig met het gaspedaal omspringen om de verbrandingsmotor uit te laten. Bovendien verloopt het schakelproces tussen motor en elektromotor in bijvoorbeeld de Lexus RX450h stukken minder schokkerig en nerveus. 

Flinke investering

De Hybrid is voor Nederland niet zo interessant, want het prijsverschil ten opzichte van de ‘normale’V6 is bijna twintig mille. Da’s een flinke investering voor een auto waar je geen fiscaal voordeel bij krijgt. Voor ons land zijn de 3.6 FSI (280 pk) en 3.0 TDI (240 pk) belangrijker.

Wij hebben de benzinemotor gereden, die net als de andere blokken altijd is gekoppeld aan een achttraps automaat, die vloeiend van verzet wisselt. De FSI is sterk zat om de Touareg lekker met het verkeer mee te laten komen.

Daarbij ligt-ie strakker op de weg dan z’n voorganger, hoewel de luchtvering verrassend springerig is op korte hobbels. De besturing en remmen voelen bovendien wat te Amerikaans (lees: indrirect en afstandelijk) aan en ook de koersvastheid in korte bochten laat te wensen over. 

Een volledige rij-impressie van de nieuwe Volkswagen Touareg is te lezen in AutoWeek 13, die vanaf woensdag 31 maart in de winkels ligt.