De naam Econetic staat bij Ford momenteel voor extra zuinig gemaakte versies van onder meer de Fiesta en de Focus. In de nabije toekomst staat het echter ook voor een lijst van middelen waarmee zuiniger rijden wordt mogelijk gemaakt. Klanten kunnen eruit kiezen wat ze op hun auto willen.

Tot het Econetic-programma behoren Ford EcoBoost (nieuwe 1.6 en 2.0 turbomotoren), Ford Duratorq TDCi (alle diesels), Ford Powershift (transmissie met dubbele koppeling), Ford Auto-Start-Stop, Smart Regenerative Charging (SRC).

Dat laatste systeem slaat energie op die vrijkomt bij het remmen en zet die weer in voor andere elektrische systemen.

Daarnaast kunnen kopers kiezen voor een grille die afhankelijk van de snelheid verder dichtgaat om de stroomlijn te bevorderen. Dat moet het benzineverbruik verbeteren.

De Ford Eco Mode geeft de bestuurder tips hoe zo zuinig mogelijk te rijden, de Electric Power Assist Steering is een stuurbekrachtiging die in actie komt als het ook echt nodig is en tot slot kent het Econetic-programma ook een schakel-indicator.

De speciale Ford Econetic-modellen blijven wel bestaan, maar modellen die zonder die badge de fabriek verlaten kunnen met bepaalde Econetic-zaken worden uitgebreid.