Seat neemt de IBE mee naar de Autosalon van Genève, die morgen zijn poorten opent voor de pers. Het is een elektrische concept car waarvan de vormgeving een verwijzing is naar de Seats van de toekomst.

Seat toont een geheel elektrische concept car. Hij is voorzien van een motor die 102 pk vermogen levert en een maximale trekkracht van 200 Nm. Seat meldt dat hij in 3,4 seconden van 0 naar 50 km/u snort.

In 6,3 seconden gaat hij vanuit stilstand naar 80 km/u en 100 km/u staat na 9,4 seconden op de klok. De topsnelheid is 160 km/u en de capaciteit van de accu is 18 kWh. Het gewicht van de IBE is duizend kilo.

De concept car is mede gemaakt om in Spanje een campagne af te trappen die het elektrisch rijden moet promoten. Daarbij werken zestien onderzoeksinstituten en universiteiten samen. Samen met het Spaanse Ministerie voor Wetenschap en Innovatie heeft Seat bij dit project de leidersrol op zich genomen.

Toekomst

Belangrijker is dat de IBE model staat voor de Seats van de toekomst. “De IBE is een soort geconcentreerde genetische poel voor onze volgende generatie auto’s. Hij zal een grote invloed uitoefenen op al onze modellen,” zegt Seats ontwerpchef Luc Donckerwolke daarover.

Het showmodel is 3,78 meter lang; 25 centimeter kleiner dan een Ibiza. De breedte is 1,80 meter en de hoogte is 1,22 meter.

De IBE is vormgegeven als een 2+2; een vierzitter dus, met een kleine achterbank waarop kinderen een plek kunnen vinden of in geval van nood een volwassene met opgetrokken knieën kan zitten.