Hyundai i30 MPV in de maak

Hyundai wil blijven groeien en wil daarom in steeds meer segmenten een serieuze aanbieding hebben. Vandaar dat het ook aan een mpv in het C-segment werkt: de i30 mpv.

Kent u de Hyundai HED-5 nog? Het is alweer twee jaar geleden dat het Koreaanse merk in Genève het doek van deze concept-car trok, maar ze zijn ‘m niet vergeten. Dat bewijzen deze spyshots van een flink ingepakte testauto bij een Duits tankstation. Laat u niet van de wijs brengen door het Duitse nummerbord: het ontwikkelingscentrum van Hyundai bevindt zich in Rüsselsheim, vlakbij het Opel-hoofdkwartier.

Voor de concept-car gebruikte Hyundai in 2008 nieuwe materialen als vervangers van het conventionele staal en glas. Dit zorgde voor aanzienlijke gewichtsbesparing. Naar verwachting zal de productieversie hier ook gedeeltelijk van profiteren. Opvallend genoeg houdt de i30 mpv de zitopstelling van de concept-car. De Hyundai wordt dus een zeszitter, waar de concurrentie (Grand Scénic, C4 Picasso, Touran, Zafira, Grand C-Max) unaniem voor zeven zitplaatsen heeft gekozen.

Motoren

De HED-5 had destijds een 215 pk sterke twinturbodiesel met 461 Nm koppel aan boord. Reken voor de productieversie op minder Zafira OPC-bedreigende motoren. In ieder geval verwachten we de nieuwe 1,7-liter turbodiesel en ook diverse GDI-benzinemotoren met directe inspuiting.

Volgens Hyundai Nederland komt de i30 mpv in december 2011 bij de dealers te staan. Voor het zo ver is, krijgen we in oktober 2010 de i20 mpv voor onze kiezen. Dat is het zustermodel van de Kia Venga. In maart 2011 komen de i40 Crosswagon en de CUV, een coupé/SUV crossover op het platform van de i30. In september 2011 komt ook nog de i40 Sedan.

Tip de redactie